Monday, 28 March 2011

FORCED PERSPECTIVE

Do you know what is forced perspective?..It is interesting technique that play with human eyes.The photographer,they trick our eyes....Maybe some of you thing it is manipulated by Photoshop..Actually the photographer only play with the optical illusion.Maybe you can find some picture like a children bigger than a building or a toy bigger than a human.or 'gergasi' make a havoc..It is just an optical trick that try to trick our eyes...Jom enjoy the pictures below....

































source:google image


I also want to try it.It can create humor and make people happy .Hmm,however I don't have time and I don't know what kind of picture and theme I want to capture.Creating force perspective just need a trick and imagination.but it still hard if I had no idea in my mind...You must believe it, no need photoshop just creativity to produce amazing picture...




 Subscribe in a reader


Read more...

Sunday, 27 March 2011

DIY MINI STUDIO












Apa yang ReGreat dah buat time balik rumah parent,Regreat buat DIY(Do it your self) studio.Boring tak tau nak buat apa tengok ada bahan yang mencukupi jadi tanpa membuang masa ReGreat pun memulakan langkah....
pastu parent bising benda apa la yang ReGreat buat ni.tapi tak apa yang penting jangan bersepah..Semua pakai bahan dirumah lampu pun pakai lampu meja bacaan(nak pakai flash tak ada bateri pulak ),background putih tu pakai la kertas paper A3...Ada lagila bahan lain untuk build studio mini ni....weeeee.Nanti ada masa ReGreat kongsi yer dengan kamu semua macamana nak buat..weeee




 Subscribe in a reader


Read more...

Friday, 25 March 2011

Earth Hour 2011: It's time to go beyond the hour

hey hey hey tomorrow at 8.30pm,26th March 2011 lets together we switch off all the light...
Stay without light for 60minutes...Please support this campaign...






note:Maybe off topic tapi ReGreat nak rakyat Malaysia pun support tau..Earth the only place for humans,let's take care of it together...
Read more...

Thursday, 24 March 2011

Photography

Photography
Author: Unknown
by James Metcalfe
A photograph is more than just
A gift to bring or send.
And more than just the likeness of
A relative or friend.

It is a kindly greeting and
A memory to hold.
Of happy times and pleasant things.
However new or old.

It is a mirror that reflects
Companionship and cheer.
And now and then the wistfulness
That turns into a tear.

A photograph is something to
Adorn a desk or wall.
Or carry in a pocket and
Display to one and all.

It is a faithful portrait
The smile that friendship shares
To add its sunshine and to show
That someone really cares.

credited to- http://www.scrapbook.com/poems/doc/1734/346.html


 Subscribe in a reader


Read more...

Bagaimana mendapatkan gambar yang sharp...??

Selalunya kita cuba menghasilkan gambar yang cantik senang cerita 'sharp and crisps' tetapi hasil yang kita dapat tidak begitu memuaskan iaitu kabur...

Sebenarnya ada beberapa faktor yang menyebabkan gambar tidak sharp antaranya kita lupa untuk mengunci titik fokus...Ingat setiap kali mengambil gambar jangan terus snap jer...Pastikan kita lock dulu titik fokus yang kita mahu baru la gambar jadi sharp..Bagaimana kita nak tahu gambar tu dah lock atau tak??Senang jer bila kita tekan button snap tu cube tekan separuh dulu baru camera akan lockkan titik fokus dan fokus kepada tempat yang kita nak tu..kemudian kamera akan keluarkan bunyi tau.tapi depend la on your camera kalau tak set untuk ada bunyi memang bunyi nyer tak akan keluarla...

Pastikan tangan anda stabil ketika memegang kamera...
tangan jangan goyang-goyang ok.Cuba amalkan waktu ambil gambar tu tarik nafas sedikit and secara tidak langsung body kita jadi lebih stabil...

Kalau tangan still gegar cubalah guna tripod or monopod..tapi monopod ini orang selalu guna tangkap untuk sukan or wildlife...senang cerita ikut keadaan ok..

After that get enough lighting ok...
Bila lighting cukup segala detail gambar akan mencukupi..Jadi kita tak payahla nak letak ISO tinggi sangat sampai keluar noise.Kalau nak dapat lighting maybe kita boleh gunakan natural light or kita boleh gunakan speed lite...maksud I depend dengan keadaan ok...


Fahami apperture yang ingin kita gunakan dalam setting....
Ada orang suka menggunkan apperture f22 sebab mereka kata gambarnya clear...
tetapi ikut keadaanla ada juga photographer yang menggunakan f8 dan f11 untuk menghasilkan gambar yang sharp...

Note:tangkapla gambar setiap hari kerana ianya bukan sahaja membaiki pemahaman kita malahan memahami setting-setting baru yang berguna untuk next shot kita..

waaa dah lama tak keluar photoshoot dengan member....kan bagus dapat keluar photoshoot dengan member blogger pula...
Read more...

Tuesday, 22 March 2011

SKY





In my previous entry I wrote about bokeh and now I would  like to share about how to get a beautiful sky...Sometimes when we see the sky so blue playing with a beautiful cloud and in the same time we are going to snap it with our camera but what we have captured not satisfied us..Maybe the cloud look so dull or the sky just look bored....

Here...try this- set up your aperture into small aperture such as f-16,f-22,use low ISO such as 100 or 200 after that try to adjust with the shutter speed...I'm sure you will get beautiful sky with nice cloud...( remember the setting is suitable in a sunny day..)
-Another ways is by using CPL(circular polarizer) filter or GND(Graduated Natural Density).This kind of filter have their own grade...like ND filter there is ND4,ND8 and ND300..

-pak cik ReGreat rasa sodih sobab rambut pacik dah potong..Bapak den kobarkan dah macam orang tak betul..


 Subscribe in a reader


Read more...

Sahaja AKu....










 Subscribe in a reader


Read more...

Friday, 18 March 2011

What Is Bokeh??

In my previous entry I ada cakap pasal bokeh..So today Pak cik ReGreat nak terangkan pasal bokeh ni...Before that see the picture first..










Ok now you can see about the subject and the background..the subject will be sharp and the background will be blur...When we see the background is blur we call that as "bokeh".Before that do you know where does the word "bokeh" come from.Its come from Japan photography word..Which mean blur = bokeh...
You must know when we apply bokeh in our picture the subject will be highlighted (senang cakap lagi menonjol dari yang lain)...
another question is how to get bokeh??

.Use big apperture likes (f2.8 and f1.8)
.Use the maximum focal length that your lens can go on..If the max is 100mm so 100mm lah and if 200mm go lah for 200mm...
.Use single focus point,if Nikon we call it single weighted,if another brand I'm not sure..
.try to adjust and play the focal length between the subject and the background...Remember the bigger the apperture more creamy the background....

-In easy word we try to make the background out of focus

note:senang cite (set focus point camera kepada single focus point ,Apperture paling besar,main dengan focal length,and mestilah beli lens yang apperture boleh buka besar punya!! )
satu lagi kalau tak faham konsep cuba bermain dengan mode apperture dulu before bermain dengan mode lain...thats all...Insyaallah you will understand on how its work...


Next entry I nak kongsi pasal setting nak dapatkan langit biru.I puas cari dalam picture lama2 punya xjumpa plak gambar yang boleh nampak blue sky.maybe I x backup file when my lappy hanks dulu....Anyway gambar kucing tadi tu and bunga tu I baru jer shoot, tangan ni gatal nak shoot...weeee!!!!






 Subscribe in a reader


Read more...

Tuesday, 15 March 2011

Tiga Perkara Asas Mengenai Camera...

Didalam mencari gambar yang terbaik kita perlu belajar mengenai tiga perkara asas didalam DSLR itu sendiri.Tiga perkara utama tersebut ialah Shutter Speed,Aperture Dan ISO.

1.Shutter speed:Bermaksud bukaan shutter pada kadar masa tertentu.Semakin lama shutter terbuka semakin banyak cahaya yang diperoleh oleh sensor dan begitu jugalah sebaliknya.Melalui shutter speed yang perlahan kita mampu membuat teknik imej menarik seperti light trail,star trail dan art yang menarik seperti light grafitti.Namun harus diingat bahawa shutter speed yang perlahan tidak sesuai untuk merakam objek yang bergerak seperti haiwan dan manusia...


2.Apperture.Bermaksud bukaan bilah bagi lens..Semakin besar bukaan apperture semakin kecil nilainya cth:(f1.8 dan f2) dan semakin kecil bukaan apperture semakin besar nilai apperture itu cth:(f22,f28).Untuk memudahkan pemahaman cuba bayangkan pupil mata kita ini,apabila cahaya gelap bermaksud anak mata kita akan membesar untuk membolehkan cahaya masuk kedalam mata dan begitu juga sebaliknya jika keadaan yang silau pupil mata kita akan mengecil supaya dapat menghalang cahaya berlebihan tersebut.Perkara yang membezakan antara mata kita dengan apperture ialah kepantasan mata kita itu sendiri yang mampu mengawal secara automatik pupil mata kita untuk menyesuaikan keaadaan cahaya persekitaran.Sila lihat gambar dibawah sebagai rujukan...




3.ISO:Pada satu ketika dahulu ISO dikenali sebagai ASA.ISO boleh dianggap sebagai kesensitifan cahaya melalui sensor.Semakin tinggi ISO semakin kurang cahaya yang diperlukan oleh ISO.Disini bolehlah dikatakan bahawa melalui peningkatan ISO mampu menjadikan nilai aperture boleh dibesarkan dan kelajuan shutter boleh ditinggikan..Tapi perlu dingat bahawa ISO yang terlampau tinggi akan menghasilkan noise(bintik-bintik seperti kemerahan)Walaubagaimanapun ianya bergantung kepada jenis DSLR yang digunakan sekiranya anda mengunakan DSLR berkemampuan tinggi atau senang cerita body full frame seperti Nikon D3s atau Canon 1D tidak perlulah nak dikhuatiri akan kehadiran noise sebab gear yang sebegini memang dicipta dengan kemampuan ISO yang tinggi...


Tiga benda basic ini amat perlu untuk merakamkan gambar yang baik..Di dalam entry seterusnya saya akan menerangkan hubungan diantara Shutter speed,Apperture dan ISO untuk menghasilkan gambar yang mempunyai bokeh,gambar yang 'still' dan setting-setting tertentu untuk mendapatkan langit biru dengan hanya memahami kaitan diatara 3  benda asas ini..

 Subscribe in a reader


Read more...

Friday, 11 March 2011

Special Quote About Photography

A photograph is a secret about a secret. The more it tells you the less you know.

Diane Arbus

The charm, one might say the genius, of memory is that it is choosy, chancy and temperamental; it rejects the edifying cathedral and indelibly photographs the small boy outside, chewing a hunk of melon in the dust.

Elizabeth Bowen

I always thought of photography as a naughty thing to do -- that was one of my favorite things about it, and when I first did it, I felt very perverse.

Diane Arbus

If the man who paints only the tree, or flower, or other surface he sees before him were an artist, the king of artists would be the photographer. It is for the artist to do something beyond this.

James Mcneill Whistler

Best wide-angle lens? Two steps backward. Look for the 'ah-ha'.

Ernst Haas

The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE.

Ernst Haas

We try to grab pieces of our lives as they speed past us. Photographs freeze those pieces and help us remember how we were. We don't know these lost people but if you look around, you'll find someone just like them.

Gene McSweeney

Photographers deal in things which are continually vanishing and when they have vanished there is no contrivance on earth which can make them come back again.

Henri Cartier Bresson

Maybe because it's entirely an artist's eye, patience and skill that makes an image and not his tools.

Ken Rockwell

You know what a camera is? A mirror with memory.

Author Unknown

Photography to the amateur is recreation, to the professional it is work, and hard work too, no matter how pleasurable it my be.

Edward Weston

When photography was invented it was thought to be an equivalent to truth, it was truth with a capital "T".

Vicki Goldberg

No matter how advanced your camera you still need to be responsible for getting it to the right place at the right time and pointing it in the right direction to get the photo you want.

Ken Rockwell

Most things in life are moments of pleasure and a lifetime of embarrassment; photography is a moment of embarrassment and a lifetime of pleasure.

Tony Benn

http://feelwithart.blogspot.com/
Read more...