Thursday, 24 March 2011

Bagaimana mendapatkan gambar yang sharp...??

Selalunya kita cuba menghasilkan gambar yang cantik senang cerita 'sharp and crisps' tetapi hasil yang kita dapat tidak begitu memuaskan iaitu kabur...

Sebenarnya ada beberapa faktor yang menyebabkan gambar tidak sharp antaranya kita lupa untuk mengunci titik fokus...Ingat setiap kali mengambil gambar jangan terus snap jer...Pastikan kita lock dulu titik fokus yang kita mahu baru la gambar jadi sharp..Bagaimana kita nak tahu gambar tu dah lock atau tak??Senang jer bila kita tekan button snap tu cube tekan separuh dulu baru camera akan lockkan titik fokus dan fokus kepada tempat yang kita nak tu..kemudian kamera akan keluarkan bunyi tau.tapi depend la on your camera kalau tak set untuk ada bunyi memang bunyi nyer tak akan keluarla...

Pastikan tangan anda stabil ketika memegang kamera...
tangan jangan goyang-goyang ok.Cuba amalkan waktu ambil gambar tu tarik nafas sedikit and secara tidak langsung body kita jadi lebih stabil...

Kalau tangan still gegar cubalah guna tripod or monopod..tapi monopod ini orang selalu guna tangkap untuk sukan or wildlife...senang cerita ikut keadaan ok..

After that get enough lighting ok...
Bila lighting cukup segala detail gambar akan mencukupi..Jadi kita tak payahla nak letak ISO tinggi sangat sampai keluar noise.Kalau nak dapat lighting maybe kita boleh gunakan natural light or kita boleh gunakan speed lite...maksud I depend dengan keadaan ok...


Fahami apperture yang ingin kita gunakan dalam setting....
Ada orang suka menggunkan apperture f22 sebab mereka kata gambarnya clear...
tetapi ikut keadaanla ada juga photographer yang menggunakan f8 dan f11 untuk menghasilkan gambar yang sharp...

Note:tangkapla gambar setiap hari kerana ianya bukan sahaja membaiki pemahaman kita malahan memahami setting-setting baru yang berguna untuk next shot kita..

waaa dah lama tak keluar photoshoot dengan member....kan bagus dapat keluar photoshoot dengan member blogger pula...

6 comments:

Anggerik Berduri said...

tq for the info..i'll use it later..

sha said...

ooo, macam tu..

fara_farez89 said...

ooo cmtu...kite pown minat photoshoot2 ni salu berangan2 na beli kamera sedabak besar tu...ohhoohoho

regreatnosoul said...

Yep macam tula nampaknya cik Sha apa yang saya boleh kongsikan..

yer beli fara_farez beli..jangan x beli..

Mi'ing Oon said...

nice blog...

regreatnosoul said...

thanks Mi'ing Oon