Friday, 18 March 2011

What Is Bokeh??

In my previous entry I ada cakap pasal bokeh..So today Pak cik ReGreat nak terangkan pasal bokeh ni...Before that see the picture first..










Ok now you can see about the subject and the background..the subject will be sharp and the background will be blur...When we see the background is blur we call that as "bokeh".Before that do you know where does the word "bokeh" come from.Its come from Japan photography word..Which mean blur = bokeh...
You must know when we apply bokeh in our picture the subject will be highlighted (senang cakap lagi menonjol dari yang lain)...
another question is how to get bokeh??

.Use big apperture likes (f2.8 and f1.8)
.Use the maximum focal length that your lens can go on..If the max is 100mm so 100mm lah and if 200mm go lah for 200mm...
.Use single focus point,if Nikon we call it single weighted,if another brand I'm not sure..
.try to adjust and play the focal length between the subject and the background...Remember the bigger the apperture more creamy the background....

-In easy word we try to make the background out of focus

note:senang cite (set focus point camera kepada single focus point ,Apperture paling besar,main dengan focal length,and mestilah beli lens yang apperture boleh buka besar punya!! )
satu lagi kalau tak faham konsep cuba bermain dengan mode apperture dulu before bermain dengan mode lain...thats all...Insyaallah you will understand on how its work...


Next entry I nak kongsi pasal setting nak dapatkan langit biru.I puas cari dalam picture lama2 punya xjumpa plak gambar yang boleh nampak blue sky.maybe I x backup file when my lappy hanks dulu....Anyway gambar kucing tadi tu and bunga tu I baru jer shoot, tangan ni gatal nak shoot...weeee!!!!






 Subscribe in a reader

9 comments:

Cik Wani said...

nice pic..
n pling ske yg last pic tu :)

regreatnosoul said...

owh thanks miss wani...

Anggerik Berduri said...

yooo yang ni lah I nk blajar..hahaha thanks for sharing even I masih BOKEH jugak pasal bnda ni..hahahahahaha balik nnti nk godek lah NIKON tu..huhuhu

regreatnosoul said...

muahahaha....ape lagi kite belajor jerr...

cik goyos said...

br tau aper tue bokeh~ nice. kita dh cuba.. hehe

Anggerik Berduri said...

i balik n try xdpt pun..bwat lah video..snang sikit nk blajar.hu

regreatnosoul said...

alamak I segan la I malu siket.Biasala I ni xde senii bercakap...kene buat persediaanla cik angrek

regreatnosoul said...

bagusla cik goyos dah tau pasal bokeh saya cuma nak yang lain pun berminat dengan photography...

sha said...

oo, bokeh2.. haha~