Saturday, 16 April 2011

Wanna Win A trip To Christchurch?

So pictures do paint a thousand words. Fasten your seatbelts, Churpers, cause AirAsiaX is going to hook you up with the latest contest, and all you need is just ONE picture. That’s right! Just one.

AirAsiaX is hosting a Face Go Places contest and to enter the contest, you are to upload a photo of your craziest facial expression to match the list of activities given! With that, you stand a chance to win a 7D6N trip to NZ with 2 of your bestests friends!

Now close that mouth of yours, wipe your saliva away & start camwhoring! Don’t forget to share them with your friends today. Have fun!

Click here for more information
Win a 7D/6N trip to Christchurch today! All you need is just an expression away, I swear!! Join now. #AAXFacesGoPlaces


Hahha Peluang bagus ni hangan lepaskan...weee
Read more...

Tuesday, 12 April 2011

New Born Baby...

Ini adalah anak buah ReGreat Yang baru lahir...pada 11/4/2011....Bertambah seorang lagi anak buah ReGreat...Jadi ReGreat dah ada ENAM anak buah...ENAM BEB!!!hahaha..kecoh betul orang lain ada berpuluh-puluh anak buah...baru enam belum lagi banyak tu...huhu..Inilah dia new born baby tu...weee

Dhani Dzarif






hopefully all my niece and nephew will be a great person in the future..


Read more...

Sunday, 10 April 2011

Durian Simple Manipulation

Hehe...sedap tak kalau dapat makan buah durian macam ni..agak-agaknya kita yang terliur nak makan buah durian ni atau buah durian ni yang terliur nak makan kita???.Ingat yer buah durian ni jangan makan banyak sangat sebab tak elok untuk kesihatan terutama orang yang ada darah tinggi...Lagi satu adatla kan kalau makan buah durian ni kalau panas.Jadi banyakkanla minum air kosong selepas makan durian.wee..

wahaha...another manipulation by me...

Read more...

Photoshop:Mutan Apple

Haa..jangan terkejut kalau nanti buah apple jadi macam ni...Telur tiruan orang boleh buat mana tau kan ada pulak orang cipta mutan apple siap ada mulut menganga lagik..weee

Read more...

Saturday, 9 April 2011

Makeup Classes

Sebenarnya begini ReGreat nak sharing something buat yang interested.....pada 22 april nanti ada kelas Makeup dan Tenaga Pengajarnya adalah seorang jurumekap artis yang profesional Nurul Mokhtar from Nuriez studio...So for those yang interested in makeup boleh attend kursus ni....Yang paling menarik best student akan dipilih untuk join da team..Untuk Maklumat lanjut sila lihat dibawah :




"Nothing less than gorgeous "
Syllibus :
Analyzing face shapes and structure
Foundation routine
Shading and contouring
Eyebrow colouring and drawing
Eyeshadow techniques
Blush like barbies
Lipstick and gloss

Extra :
Shawl techniques
5 minutes makeup tricks

Certificates and Doorgifts given..

Vanue : De Palma Hotel Ampang
Date : 22 april 2011
Time : 10am - 5pm

PRICE : RM250
DEPOSIT : RM100


BEST STUDENT AKAN DI PILIH UNTUK JOIN OUR TEAM

MUA: NURUL MOKHTAR (NURIEZ NRSTUDIO)


Read more...

Friday, 8 April 2011

Bermain Dengan Photoshop dan Threshold


Silakan bagi komen..weeee...Suka-suki sambil makan snek petai di petang hari...

Read more...

Kenapa Saya Suka fotografi???

Hari ni ReGreat nak bagitau kenapa Regreat suka fotografi...ReGreat ni sama saja dengan remaja lain.Suka memberontak...jadi bila ReGreat nak memberontak jer daripada buat perkara ganas cepat-cepat ReGreat keluarkan kamera lepas tu tangkap gambar..Jadi Regreat tak jadi pemberontakla...GURAU JER...Bukan sebab macam tu..Tu saja jer..heee..Sebenarnya...Pertama sekali....



  • Ayah ReGreat dah biasakan ReGreat bermain dengan kamera,masa zaman kanak-kanak ReGreat dulu pun Ayah dah bagi tangkap gambar guna camera filem dia...
  • Kemudian Abang Regreat pun fotografer(Feyee) jadi dari situla minat ReGreat membuak-buak...Terima Kasih abang sebab bagi saya banyak lens and ajar banyak benda dekat saya..weee
  •  Fotografi ni lah cara Regreat nak hilangkan stress..tapi bila gambar buruk makin stress pulak..wahaha..
  • Melalui fotografi ni juga ReGreat dapat ramai kawan...Jadi bila dah satu kepala..time makan sama-sama ker atau keluar pergi mana-mana ker kami asyik cerita pasal fotografi..Jadi bila ada member lain yang bukan peminat fotografi mereka akan rasa terasing dengan ReGreat dan yang seangkatan dengan ReGreat..hee..tapi ReGreat tak sombong ok(puji diri sendiri)
  • Disebabkan ReGreat ni suka buat hal sendiri jadi fotografi inilah teman terbaik ReGreat..ReGreat sanggup menghabiskan masa berjam-jam depan PC semata-mata untuk mengedit gambar...
  • Melalui fotografi ReGreat dapat tengok dunia luar dan fahami dunia orang lain dengan hanya melalui gambar...ReGreat suka tengok gambar dekat National Geography..Menarik!!!!
  • Lagipun ReGreat suka fotografi sebab ReGreat tak payah buat benda tak berfaedah yang boleh merosakkan ReGreat....
  • Terakhir Sekali...ReGreat suka fotografi sebab ReGreat dapat rakamkan sesuatu peristiwa yang berharga buat Regreat.Yela bila ada benda gembira berlaku macam hari jadi ker 'new born baby" ker...Kalau tak tangkap rugila kan...
Jadi sebab tula ReGreat Suka fotografi...Jadi buat remaja di luar sana meh kita jadikan fotografi sebagai aktiviti yang sihat..Jangan tangkap gambar bukan-bukan ok...weee


note:Regreat nak sangat kamera Leica yang terbaru ni...hmmm..bila la boleh dapat agaknye...
Read more...

Tuesday, 5 April 2011

Mari Ramai-ramai TUKAR LINK

Salam semua,,,Hypeeeee....

Kali ni ReGreat nak menambahkan kariah.Jadi timbulla Idea nak tukar link dengan kawan-kawan sekalian...Jadi pada sesiapa yang sudi nak tukar link dengan ReGreat bolehla memberikan nama blog dan url nyer yer..Don't malu-malu:)...


Ni Nama blog and Url ReGreat..


HeartWithArt
http://feelwithart.blogspot.com


dah letak link ReGreat dekat blog kamu,let me know ok...weee
(-U-)
Read more...

Monday, 4 April 2011

What Is Rule Of Thirds

Ahhaaa... Rule Of 3rd...What can I say this rule is really useful.It is used widely not only in photography but in videography and also in painting ..How its worked?...the concept is breaking an image into third (3×3)...horizontally and vertically.So there will 9 parts.But again how we are going to use it???...Now see the diagram below.We call it 'The Rule of  thirds'..Every point we can find in this rule we call it as a point of interest...
This rule is easy to use because we only put the subject into any one of the intersection point we want.So the picture will look natural and more interesting.Many experiment have shown that our eyes will attract to only one of the intersection point and thats why we call it as a point of interest.Where our views attract to the point.So we need to put our subject to any point in the rule of third.We can see it trough our viewfinder or live view when we have setup our camera to make the grid line appear.For me, I love to applied this method in portraiture because this method is really good in creating good composition.For more understanding in Rule of Thirds let see some example: 




Source:Google Image

Hopefully these pictures can make us understand more about the rule of thirds...Remember this wise philosophy-if you intend to break a rule you should always learn it first to make sure your breaking of it is all the more effective


Subscribe in a reader
Read more...

Penjagaan Kamera...

Penjagaan kamera?penting ker....mestilah penting,,kamera yang tidak dijaga akan menyebabkan jangka hayatnya cepat rosak dan kualiti gambar merosot.....
Bagaimana semua itu terjadi...Apabila sensor kamera telah melekat dengan habuk bermakna kualiti sensor telah merosot...hal ini berlaku atas banyak faktor....Antaranya disebabkan kekerapan menukar lens....Apabila selalu menggantikan lens kehadiran habuk didalam lens semakin tinggi....Tak percaya cuba buat....Mungkin kita tidak sedar dengan kehadiran habuk tersebut..tapi apabila kita menangkap gambar dan melihat hasilnya di skrin komputer sesuatu yang tak dijangka berlaku...ada tompok-tompok berwarna kelabu...haaa tu la di habuk halus yang melekap di sensor anda...Sebenarnya ada banyak langkah untuk menghindarkan habuk dari sensor..antaranya ialah::

  1. sewaktu menukar lens,sensor kamera perlu dihalakan kebawah,,secara tidak langsung peratus kemasukan habuk akan berkurang.
  2. sebelum menukar lens,bersihkan dulu body dan lens itu dengan blower yang terdapat dipasaran dan antara yang terbaik ialah jenama cap rocket ni...Sebab kita tak akan nampak habuk-habuk halus yang melekat pada body dan lens...
  3. Cuba amalkan menukar lens ditempat yang tidak berangin..
  4. Sewaktu menekan butang shutter tu jangan tekan lama sangat.Habuk ni halus jadi kemungkinan besar ianya boleh memasuki sensor melalui shutter button.
Kemudian apa yang paling kita takuti adalah apabila funggus telah menjangkiti sensor kamera.funggus ni kalau teruk sangat memang kualiti gambar dia memang tak elok..bahkan dekat sensor tu dah boleh nampak macam ada cacing kering melekat kat sensor kita tu....Memang takut.uhhhh..sebab kalau masuk habuk boleh dikatakan hampir semua kamera brand baru ada ability untuk clean sensor dengan sendiri tapi kalau ada funggus tak dapat la tolong terpaksala hantar pergi kedai.or senang cerita pergi service centre lagi selamat.tapi kita masih boleh mengelakkannya..Antaranya:

Sensor dijangkiti funggus
source:google image 
  • Pastikan kamera anda disimpan ditempat yang kering...(bermaksud belilah drybox ker or nak jimat DIY sendiri dengan beli bekas tupperware and silica gel untuk disimpan dalam bekas tu nanti).tapi ingat jangan beli thirsty hippo pula...nanti habis semua kelembapan disedutnya dan akan menyebabkan eye cap kamera menjadi keras..
  • macam biasalah bila sudah pakai kamera tu pandai-pandaila nak bersihkan...macam manusia jugak bila kotor macam-macam penyakit datang serupala macam kamera ni nak kena bersihkan dia,bila body bersih dan tidak adalah unsur-unsur funggus dan habuk yang mungkin merebak ke sensor.
gambar yang dijangkiti funggus pada sensor.
source:google image 


Note:Kalau tak tahu cara nak bersihkan sensor jangan ambil tindakan sendiri bersihkan sensor tu.Kalau sedikit jer tergores sensor tu boleh calar tau sebab sensor adalah part yang paling sensitve..Nanti calar reGreat tak tanggung..Nak membersih ni pun kenalah ada teknik..lagipun tak berbaloi nak beli bahan dan alatan pembersih dia tu..tapi Sebab mahal kualitinya tinggi tapi tula kalau rasa tangan tu jenis yang keras baik hantar kedai kamera or yang paling baik hantar service centre dijamin selamat dan kerja mereka pun teliti sebab memang dilatih.Diakhir kata belilah cleaning set dan cegahla sebelum terlambat.weeee

Subscribe in a reader
Read more...

Seorang Uncle Yang telah Di HDR kan

waktu sedang mengorek hardisk untuk melihat gambar lama saya terjumpa gambar uncle ni...Tak sangka masih disimpan dalam cakera keras kita tu....Uncle ni memang la sporting....Dahla tu rajin plak exercise...Photo ni saya dah HDR kan jadi sebab tu nampak pelik sikit..dah nama pun HDR kan...weeee..siap angkat tangan lagi tu...



Read more...

Painting



adoi aiii..apasal la mata aku ni tak boleh nak lelap..ni yang mau nangis ni...waaaaaa...
tolongla tido..tolongla...rasa nak marah pun ada....waaaaaa.....Hmm,,dah tak boleh tido so jangan buang masa kita pun buatla benda yang tidak2 weeee.melukis menggunakan photoshop saya suka mewarna menggunakan phototshop sangat interesting,,,weeee,,,,kiranya ni la perbuatan saya bila mata tak boleh tido...tapi bila tak dapat hasil yang dimahukan dan dengan condition mata yang tak boleh nak tido...rasa nak campak jer lappy ni....tenseion,,,,tenseion!!!...hurmmm...ok la nak manipulate gambar lain pulak...waaaa...

Read more...

Friday, 1 April 2011

My Manipulation

Half Human Half Beast

Unknown Girl

When I stress I'll do photo manipulation,,because it can make me more stress....arghhhh
Read more...