Monday, 4 April 2011

Penjagaan Kamera...

Penjagaan kamera?penting ker....mestilah penting,,kamera yang tidak dijaga akan menyebabkan jangka hayatnya cepat rosak dan kualiti gambar merosot.....
Bagaimana semua itu terjadi...Apabila sensor kamera telah melekat dengan habuk bermakna kualiti sensor telah merosot...hal ini berlaku atas banyak faktor....Antaranya disebabkan kekerapan menukar lens....Apabila selalu menggantikan lens kehadiran habuk didalam lens semakin tinggi....Tak percaya cuba buat....Mungkin kita tidak sedar dengan kehadiran habuk tersebut..tapi apabila kita menangkap gambar dan melihat hasilnya di skrin komputer sesuatu yang tak dijangka berlaku...ada tompok-tompok berwarna kelabu...haaa tu la di habuk halus yang melekap di sensor anda...Sebenarnya ada banyak langkah untuk menghindarkan habuk dari sensor..antaranya ialah::

  1. sewaktu menukar lens,sensor kamera perlu dihalakan kebawah,,secara tidak langsung peratus kemasukan habuk akan berkurang.
  2. sebelum menukar lens,bersihkan dulu body dan lens itu dengan blower yang terdapat dipasaran dan antara yang terbaik ialah jenama cap rocket ni...Sebab kita tak akan nampak habuk-habuk halus yang melekat pada body dan lens...
  3. Cuba amalkan menukar lens ditempat yang tidak berangin..
  4. Sewaktu menekan butang shutter tu jangan tekan lama sangat.Habuk ni halus jadi kemungkinan besar ianya boleh memasuki sensor melalui shutter button.
Kemudian apa yang paling kita takuti adalah apabila funggus telah menjangkiti sensor kamera.funggus ni kalau teruk sangat memang kualiti gambar dia memang tak elok..bahkan dekat sensor tu dah boleh nampak macam ada cacing kering melekat kat sensor kita tu....Memang takut.uhhhh..sebab kalau masuk habuk boleh dikatakan hampir semua kamera brand baru ada ability untuk clean sensor dengan sendiri tapi kalau ada funggus tak dapat la tolong terpaksala hantar pergi kedai.or senang cerita pergi service centre lagi selamat.tapi kita masih boleh mengelakkannya..Antaranya:

Sensor dijangkiti funggus
source:google image 
  • Pastikan kamera anda disimpan ditempat yang kering...(bermaksud belilah drybox ker or nak jimat DIY sendiri dengan beli bekas tupperware and silica gel untuk disimpan dalam bekas tu nanti).tapi ingat jangan beli thirsty hippo pula...nanti habis semua kelembapan disedutnya dan akan menyebabkan eye cap kamera menjadi keras..
  • macam biasalah bila sudah pakai kamera tu pandai-pandaila nak bersihkan...macam manusia jugak bila kotor macam-macam penyakit datang serupala macam kamera ni nak kena bersihkan dia,bila body bersih dan tidak adalah unsur-unsur funggus dan habuk yang mungkin merebak ke sensor.
gambar yang dijangkiti funggus pada sensor.
source:google image 


Note:Kalau tak tahu cara nak bersihkan sensor jangan ambil tindakan sendiri bersihkan sensor tu.Kalau sedikit jer tergores sensor tu boleh calar tau sebab sensor adalah part yang paling sensitve..Nanti calar reGreat tak tanggung..Nak membersih ni pun kenalah ada teknik..lagipun tak berbaloi nak beli bahan dan alatan pembersih dia tu..tapi Sebab mahal kualitinya tinggi tapi tula kalau rasa tangan tu jenis yang keras baik hantar kedai kamera or yang paling baik hantar service centre dijamin selamat dan kerja mereka pun teliti sebab memang dilatih.Diakhir kata belilah cleaning set dan cegahla sebelum terlambat.weeee

Subscribe in a reader

5 comments:

Wani said...

wow! good info, thanks ^_^

hana said...

bgs punye tips..
kene jage kamera leklok pasni...
=D

regreatnosoul said...

Yer Cik Wani.You'r Welcome...My pleasure dapat berkongsi...weee

Ye Cik Hana,,Jaga lelok nak beli kamera bukan murah..weeee


Feel With Art :)

aisyah ahmad said...

ooo..macam tu ke regreat..
selama ni.AA..men lap ikut suke ati jekk..hehe..blower pon dop beli..takpe2..nnt AA cari yekk..

terima kasih regreat atas semua info..sangat membantu..:)

regreatnosoul said...

wee beli Cik Aisyah,Boleh guna untuk jangka masa panjang...Lagi satu jangan lap lens pakai tisu ok...Tisu boleh mencalarkan lens...