Thursday, 15 September 2011

Dhani-Lima Sudah Bulan....

Haaa Ni laa Dhani dah 5 bulan dah umur dia,,,My nephew ni...makin besar makin banyak perangai baru dia belajar..weee




actually 3 gambar yang dia buat muka tuuu...dia tengah meneran sebenarnya...hahaaha..saja jer letak nak tunjuk my anak buah dah besar...
Read more...

Thursday, 8 September 2011

Rindunyer dengan blog Aku

wah lama sudah Regreat tak update blog ni so pada raya ke-10 ni Regreat nak update la...
Sori sesangat la kepada beberap rakan-rakan blogger ReGreat yang mintak tips baru tapi ReGreat tak buat..
Maaf dipohon pada hari raya ni...Bukan tak sudi nak update blog tapi ReGreat sibuk dengan study Regreat...Regreat dah masuk belajar so parent Regreat dah pesan "jangan leka sangat dengan fotografi"

Hop hop WEeeee...kenapa Regreat letak gambar gelap nihhh....Tak pandai tangkap gambar ke aper..Sebenarnya regreat nak bagitau pasal lighting...Sebenarnya tanpa pencahayaan yang cukup gambar akan menjadi suram dan hilang seri gambar tu...bukan sengaja regreat letak ok..

Ini pula contoh gambar yang lighting cukup,apabila lighting cukup maknanya segala detail akan diserlahkan...Okay,,sekarang tengok gambar yang ni pula...
Cuba lihat pada graph gambar tersebut...Graph tersebut menunjukkan berapa banyak lighting...Kalau nak mudah difahami kalau graph tersebut semakin meninggi ke kanan,maknanya cahaya terlebih dan kalau graph meninggi kesebelah kiri bermaksud pula gambar tu gelap..Jadi selepas tangkap gambar tu rajin-rajinla tengok Histogram dia dalam display kamera korang tu...weeee...
macam biasa nak dapatkan lighting ni dari natural light boleh atau yang paling senang pakai speedlite la...Macam gambar diatas diambil pada waktu malam sebab tu guna iso yang tinggi dan terpaksa guna speedlite.kalau tak guna apa pulak jadi gambar ni nanti...Ok la tu je untuk malam ni...
Mintak Maaf sangat kepada semua yang membaca blog ni sebab dah lama tak update...weeee

Read more...