Sunday, 31 March 2013

Hebatnya Kuasa Dia...-hanyalah Khayalan semata-

Hari ni lepas Regreat mengulangkaji subject untuk paper law,Regreat tengok tv.Bila dah lepas iklan kat tv tu adalah cerita anime yang agak best dan menghiburkan bagi Regreat.Pada masa yang sama Regreat terfikir apa kesannya pada kanak-kanak yag menonton.Regreat bukan apa bila Regreat tengok je anime tu teringat dekat anak-anak buah regreat yang still tadika tu.Begitu kuatnya pengaruh anime sampai dia kata hebatnya dia,powernya dia!! Adik nak jadi macam dia.Dari perkataan dia mungkin kita akan kata ahh tu imaginasi kanak-kanak yang seusia mereka..Tapi cuba fikirkan media tempatan kita terlalu banyak menyuapkan cerita-cerita yang berkaitan fiksyen daripada cerita yang non-fiksyen.Bagi regreat cerita rekaan ni mungkin bagus untuk imiginasi kanak-kanak.Tapi,kalau dah sampai tahap dimana seorang budak berfikir mereka mempunyai kuasa yang hebat seperti dalam anime tu bukanla satu benda yang baik.Regreat bukan apa daripada kita sajikan slot rancangan yang berbentuk kartun ni lagi baikla disuapkan kanak-kanak tu dengan rancangan ilmiah yang yang sesuai dengan minda anak-anak tu.Biarlah banyak rancangan ilmiah dari kartun.Cubalah korang lihat sendiri pada hari sabtu dan ahad start je pukul 8am sampai tengahari..semuanya rancangan berbentuk kartun..Sepatutnya diperbanyakkan rancangan yang boleh mengembangkan pemikiran kanak-kanak tu yang boleh meningkatkan tahap logik mereka.Regreat tak nafikan budak-budak sekarang ni kebanyakan cerdik dan pintar berbanding budak dulu tapi diorang dah jadi macam robot dimana time weekend je bagi mereka adalah hari cuti and watching kartun the whole day.Tak boleh begitu...huhu..tapi bagaimanapun ni hanya pendapat peribadi Regreat.Regreat tak nak satu hari nanti budak-budak kita tau nama-nama anime nama watak kartun.tapi tak tau nama-nama tokoh-tokoh Islam tak tau Nama-nama Rasulullah.okla mau sambung study balik...(-U-)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments: