Sunday, 24 March 2013

Persediaan Menjelang Final Exam(-n-)

Assalamualaikum & salam sejahtera semua...pada hari ahad yang penuh kesunyian sewaktu study week ni semuanya kelihatan blur bagi Regreat..Al-maklumla xlame lagi final exam...hehe...berdebor rasanye ni...yelakan sem ni banyak betul subjek menghafal nih..oohhh..frankly speak buku jadi teman rapat Regreat la skrang nih..huuu..Nak cite ni apa yang Regreat akan buat sewaktu final exam makin hampir ni...Selalunya Regreat akan buat dua benda...dan benda ni Regreat memang jaga.Pertama pemakanan kedua masa study regreat...

Ok,sekarang Regreat nak sentuh pasal pemakanan...korang janganla makan benda tidak-tidak tu...macam junk food a.k.a jajan tu...tak mau sebutla jenama apa yang berlambak dipasaran tu..Kurangkanla pengambilan makanan tu ye...banyakkanlah pengambilan makanan berasaskan ikan ye...apa-apa aje yang berkait dengan ikan.ikan patin masak tempoyak ke,keropok ikan ke,keropok lekor ke,apa2 ajela yang berasaskan ikan.Sebab apa kena makan ini..yela ikan kan tinggi omega yang baik.kalau dah muak benor makan ikan tu makanla supplement seperti minyak ikan kod macam dalam gambar tu...

After that waktu blajar...lagi better belajar di awal pagi daripada berjegil mata tu sampai 3-4pagi,bukan apa...bagi Regreat susah nak masuk sikit kalau study sampai lewat malam ni.Better bangun pagi2 lepas cukup tidur.Otak dah cukup rehat dan segar..hee..Baru best study...

Tapi paling penting kita sebagai pelajar adalah usaha dan tawakkal.Kalau makan sebotol pun supplement tapi kalau tak berusaha mencari Ilmu tak boleh jugek.Kalau study hard mane pun tapi kalau tak berserah pada Allah tak boleh juga..Sebabnya kita ni muslim.jadi usaha dan tawakkal perlulah bergerak seiring.(-u-)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments: